Erzincan-Sivas-Tokat-Amasya Güzergahı


Sivas-Erzincan arasında, güney yolu güzergâhında, Kangal’da bulunmaktadır. Divriği civarının en büyük konaklama yapısıdır. Han adını, taçkapısının ve kışlık bölüm avlu kapısının yanlarındaki burma işlemeli sütunlardan almıştır. Plan ve yapısal özellikler, hanın Mengücekliler zamanında yapılmış olduğunu gösterir.
Burmahan’ın önemli iki ayrıntısı, mescit ile arkasında kalan küçük hamamdır. Kervansaray duvarına bitişik olmasına karşılık bağımsız bir yapı olan hamam, iç içe iki hücrelidir ve Karatay Han’ın hamamı ile benzerlik gösterir.
Han, bulunduğu bölgeye ait olan esmer taş ile inşa edilmiştir, yer yer özellikle avludaki eyvanların kemerlerinde, esmer-sarı renkli kalker de kullanılmıştır. Duvar dolguları ve kemer tonozlarının aralıkları moloz örgü, duvar yüzleri perdahlıdır (yüzeyi pürüzsüz hale getirilmiş biçimde).
Hatun Hanı (Pazar Hanı)
Tokat-Pazar yolunda, Pazar’a 1 kilometre uzaklıktadır. I. Alaeddin Keykubat’ın eşi, II. Gıyaseddin Keyhüsrev’in annesi Mahperi Hatun tarafından yaptırılmıştır. Yapı, üç bölümlü kapalı kısmı ile bir avlu bölümünden oluşur. Sade bir görünüşe sahip olan cephelerin üst seviyesine, eş aralıklarla çörtenler (çatılarda saçak düzeyine yerleştirilen kısa oluk) yapıldığı anlaşılmaktadır.
Kuzeybatı cephe, kervansaray taçkapısının taşkın kütlesi ve bunun kuzeydoğu tarafına yakın konumda beden duvarına yerleştirilmiş bir çeşmesinden dolayı, diğer cephelerden daha hareketli bir görünüme sahiptir. Çeşme, ejder başlı bir çift lülesiyle ünlüdür.
Kapalı ve avlu kısımlarından meydana gelen kervansaray, büyüklüğü bakımından Selçuklu kervansarayları arasında orta ölçekte nitelendirilebilecek eserlerden biridir. Hanın avlusunun ortasında sekizgen planlı, kısa prizmal gövdeli bir havuz bulunmaktadır. Gerek planı ve gerekse süslemeleri bakımından dönemin diğer kervansaraylarıyla ortak özellikler yansıtmakla beraber, çeşmeye dair ejder başlıklı bir çift lülesiyle günümüzde Anadolu Selçuklu kervansarayları arasında ayrı bir öneme sahiptir.
Hıdırlık (Yeşilırmak) Köprüsü
Tokat-Amasya yolunda, Yeşilırmak üzerinde bulunur. Tokat yönündeki küçük ilk göz dışında, birbirine yakın büyüklükte dört sivri kemerli yapıya sahiptir. Üzerindeki kitabe 1250 yılını veriyorsa da Osmanlı dönemine ait bir onarıma ait olduğu tahmin edilmektedir. 
Tahtoba Hanı
Sivas-Tokat yolu üzerinde bulunmaktadır. 1238-46’da Melike Mahperi Hatun tarafından yaptırılmıştır. Doğu-batı doğrultusunda kareye yakın dikdörtgen planlı üç bölümlü kapalı mekân ile doğusunda daha büyük boyutlu, kare planlı avludan oluşmaktadır. Günümüzde oldukça harap olan yapının kapalı bölümü tamamen, avlunun da güneyi yıkıktır. Avlunun kuzeyinde revaklar, doğusunda ise giriş eyvanının kuzeyinde avluya bir kapı ile açılan dikdörtgen planlı bir mekân vardır. Güneyinde ise küçük olanın diğerine kapı ile bağlandığı, diğerinin de bir kapı ile avluya açıldığı iki dikdörtgen mekân bulunur. 
Çekereksu Hanı
Yozgat-Zile yolu üzerinde yer alan kervansaray, 1229-40’ta yaptırılmıştır. Valide Sultan Melike Mahperi Hatun tarafından yaptırılan han, kuzey-güney doğrultusunda dikdörtgen planlı üç bölümlü kapalı mekân ile kare planlı avludan oluşmaktadır. Günümüze kalan izlerden, kapalı bölüm ile avlunun güneyindeki revakların üzerlerinin sivri tonoz örtülü olduğu anlaşılmaktadır.
Çınçınlı (Cimcimli) Sultan Hanı
Yozgat – Zile yolunda bulunan yapı, 1239-40’da Valide Sultan Melike Mahperi Hatun tarafından yaptırılmıştır. Han, kareye yakın dikdörtgen planlı kapalı bölümden ve ondan daha büyük bir avludan oluşmaktadır. Avlunun kuzey ve güneyinde kare planlı mekânlar bulunduğu kalan izlerden anlaşılmaktadır.
Ezinepazar Hanı
Amasya-Tokat yolu üzerinde Ezinepazar Köyü’nün doğu ucunda yer almaktadır. Valide Sultan Melike Mahperi Hatun tarafından yaptırılmıştır. Doğu-batı doğrultusunda dikdörtgen planlıdır. Ortadaki daha geniş olmak üzere, üç sahnı vardır.  Yapıda düzenli aralıklarla, içlerinde ocağı bulunan nişli (duvar içine oyulmuş girinti) 1.50 m yüksekliklerinde setler bulunur. Bu kısımlar yolcuların dinlenmeleri ve uyumaları için yapılmıştır.